'Complexe wonden beperken in het dagelijks leven. Ik vind het mooi dat ik mensen een stukje regie over hun leven terug kan geven.’
Binnen het Expertise Wondzorg Team van ZuidZorg is alle specifieke kennis op het gebied van de verzorging van wonden verzameld. Omdat het team niet alleen wonden verzorgt, maar ook vaatonderzoeken doet, kan voorkomen worden dat mensen naar het ziekenhuis moeten. Claudia Noten is wondverpleegkundige in het team van 12 wondverpleegkundigen en wondconsulenten, die dagelijks op pad gaat om mensen met wonden te begeleiden.
Specialist in complexe wonden
Het Expertise Wondzorg Team behandelt complexe wonden, dus wonden die niet of nauwelijk genezen of die al langer dan drie weken bestaan. Dit kan decubitus (doorligwonden) zijn of wonden die ontstaan zijn door diabetes. Maar ook als iemand slechte vaten heeft, weet je eigenlijk al dat het lang duurt voor een wond sluit. En dan komt ons team dus in beeld. Hoewel ons team beschikt over zeer specifieke kennis van complexe wonden, zijn we zeker geen concurrenten van het ziekenhuis. We hebben elkaar nodig om de cliënten de best mogelijke zorg te kunnen geven. Ik kan bij vaatproblematieken een wond verzorgen, maar om de oorzaak aan te pakken hebben we het ziekenhuis en de huisarts nodig. We kijken voorbij de grenzen van ons eigen hokje, in het belang van de cliënt.
Een band opbouwen
Als je binnen het Expertise Wondzorg Team werkt volg je mensen voor een langere periode. Je hebt dus de tijd om een band met mensen op te bouwen. En terwijl de wond steeds verder heelt, zie je dat mensen langzaam aan weer stukjes van hun leven oppakken. En verder leven zonder het ongemak en de pijn van de wond. Ze gaan weer werken of kunnen weer deelnemen aan het sociale leven. Daar word ik heel gelukkig van. Soms kom ik mensen in de stad tegen die ik lang verzorgd heb. Dan kan mijn dag niet meer stuk.
Verzorging op de wondpoli
Als mensen mobiel zijn, dan gaan we niet naar hen toe, maar komen zij naar onze poli. Daar kunnen ze dan op afspraak geholpen worden. Dat betekent dat mensen niet meer thuis hoeven te wachten tot wij komen en weer meer grip op hun leven krijgen. Cliënten die wonden hebben die snel weer kunnen openen, blijven we ook op de poli volgen zodat we kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is. En zo proberen we grotere problemen zo veel mogelijk te voorkomen.
Samenwerking
We schakelen veel met het ziekenhuis en de huisartsen in de regio. Daarnaast werken we nauw samen met de collega’s die de reguliere zorg in de wijk bieden. En we delen veel kennis door het geven van scholingen en bed-site trainingen. Natuurlijk op het gebied van de wondzorg zelf, maar we besteden ook aandacht aan de preventie van complexe wonden. Alcohol, roken of onderliggende ziekten kunnen de genezing van wonden belemmeren. Als we op tijd signaleren dat een wond problemen kan gaan geven, kunnen we voorkomen dat mensen naar het ziekenhuis moeten. Ik vind het mooi dat ZuidZorg de expertise in huis heeft om dat mogelijk te maken.