Nieuw item

Steunpilaar voor cliënt en mantelzorger - Lieke, Zorgtrajectbegeleider

6 July 2023

'Als ik iets voor iemand heb kunnen betekenen, ga ik met een goed gevoel naar huis.’

Lieke Mariën is een van de zorgtrajectbegeleiders van ZuidZorg. Dagelijks staat zij mensen bij, die dementie hebben of een andere cognitieve aandoening. Als een spin in het web is zij op de hoogte van alle afspraken rond de cliënt. Zo ondersteunt zij ouderen, zodat ze langer op een prettige manier thuis kunnen blijven wonen. Lieke geeft een inkijkje in haar werk.

Vast aanspreekpunt

Ons traject begint op het moment dat iemand de diagnose dementie krijgt of als er een vermoeden van dementie is. We worden gekoppeld aan een cliënt en zijn dan het vaste aanspreekpunt voor die persoon en zijn mantelzorger. Eens in de zes tot acht weken gaan we op huisbezoek. Zo leren we de mensen kennen en houden we de vinger aan de pols. Hoe gaat het met de cliënt en de mantelzorger? Is er misschien extra zorg nodig? En zo ja, wie kan die zorg dan leveren. 

Spin in het web

Als zorgtrajectbegeleider ben je degene, die van alles op de hoogte is en met allerlei partijen contact onderhoudt. Wij zijn een spin in het web die mensen de weg wijzen in het complexe zorglandschap. We overleggen regelmatig met de huisartsen van de cliënten. En als een cliënt voor het eerst naar een dagbesteding gaat, doen wij vaak de rondleiding mee. Soms hebben mensen problematieken, die buiten de zorg vallen, bijvoorbeeld financiële problemen. Die kunnen wij niet oplossen, maar we gaan wel op zoek naar een geschikte organisatie die ondersteuning kan bieden. Het is voor veel mensen moeilijk om zorg toe te laten en hulp te ontvangen. Daar is vertrouwen voor nodig. 

Werken vanuit vertrouwen

Voor mij is die vertrouwensband wat mijn werk zo mooi maakt. Je wordt een soort steunpilaar voor de familie en het sociale netwerk van de cliënt. Het geeft mij voldoening als ik mensen kan steunen en advies kan geven. Het mooie is ook dat die band altijd uniek is. Elk huis en elk gezin is anders, dus wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Iedereen beleeft het proces van ouder worden op zijn eigen manier. Maar toch, het gevoel blijft het langst intact. Daar probeer ik op aan te haken. Ik vind het ook geweldig als ouderen hun ervaringen met me delen. Zij hebben al zoveel meegemaakt, soms praten ze over dingen waar ik nog nooit van gehoord heb. 

Verwachtingen managen

Voorlichting geven en familieleden betrekken bij de zorg is ook een belangrijk deel van ons werk. De groep mensen met dementie is groeiend, dus de druk op de zorg wordt groter. Maar de ouderen van nu hebben vaak een ander beeld van de zorg. Zij zijn opgegroeid in een tijd dat er veel meer zorg beschikbaar was. Ik vind het belangrijk om het verwachtingspatroon bij de familie te managen. Ik leg mensen bijvoorbeeld uit dat ze de steunkousen eventueel met een hulpmiddel zelf kunnen aantrekken. En ik zoek samen met ze naar alternatieven als een bepaalde zorg niet geleverd kan worden.

Samen en toch alleen

Ik heb een eigen caseload van ongeveer 50 cliënten, binnen een vast werkgebied in de regio. Op zich werk je best solistisch: ik beheer bijvoorbeeld mijn eigen agenda. Maar toch deel ik veel met mijn collega’s. We sparren regelmatig samen over vraagstukken die we tegenkomen. En als ik onderweg ergens mee zit, is er altijd iemand die ik kan bellen. Bij ZuidZorg krijgt iedereen die in deze rol start een inservice opleiding. Ik heb inmiddels al best wat werkervaring als zorgtrajectbegeleider opgedaan en start binnenkort aan de opleiding. Ik kijk ernaar uit om nieuwe inzichten te krijgen en vind het fijn dat ik deze kans krijg. 

Vacatures

Heb je interesse om als Zorgtrajectbegeleider bij ZuidZorg aan de slag te gaan? Bekijk onze vacatures voor Zorgtrajectbegeleider.

ZuidZorg uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.Learn more.
Close